Hopp til innholdet
Hjem » 5 ting du ikke visste om donuts

5 ting du ikke visste om donuts

1. Her kommer donuten opprinnelig fra

Det finnes mange teorier om hvem som laget den første donuten, men antagelig kom den opprinnelige donuten fra Nederland. Nederlandske innvandrere brakte en bakst kalt «Olykoeks» eller «Oljekaker» til Amerika en gang på 1700-tallet. Disse oljekakene var utformet som små baller og stekt i fett eller olje.

En annen teori er at donuts ble først laget av en kaptein ved navn Hanson Gregory. Han laget den første donuten i 1847, da han var på sjøen og ønsket en bakst som var lett å spise. Han laget et hull i midten for at det skulle bli lettere å få stekt bakeverket jevnt.

Hisoriene kan riktig nok ikke bekrefte at dette stemmer, men mye tyder på det. Det finnes hundrevis om ikke tusenvis av teorier om hvor donuten har sin opprinnelse.

2. Amerikansk politi elsker donuts

Historiene om at amerikansk politi elsker donuts, er en populær stereotype, men som tilsynelatende bunner ut i en mulig forklaring.

En av teoriene stammer fra ca 1950-tallet da amerikansk politi jobbet nattskift, og på denne tiden var donutbutikkene noen av de få type kiosker eller butikker som holdt åpent på denne tiden av døgnet. Donutbutikkene ble dermed et naturlig samlingspunkt for politi, og donuts var også et enkelt og praktisk måltid når man jobbet som politi og trengte noe raskt å spise.

3. Hvorfor heter det donuts?

Opprinnelsen til navnet «Donut» eller «Doughnut» er ukjent, og det er vanskelig å finne noe historisk om navnets opphav. De to teoriene vi i Juicy Donuts anslår som mest sannsynlig er at det tidlig i historien ble benyttet en nøtt i hullet til donuten for å holde på formen. En annen teori er at det kommer fra det amerikanske ordet «Dough knots» eller deigknute på norsk, som var formen på en donut.

4. Den første automatiske donutmaskinen

Den første automatiske donutmaskinen ble oppfunnet av russeren, Adolph Levitt i 1920.

5. Donuts har blitt populært i Norge

I følge Google, blir donuts har blitt mer og mer populært i Norge. Vi i Juicy Donuts tror denne trenden fortsetter å stige i tiden fremover.

Loading

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden benytter informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden, aksepterer du bruk av dette.   Les mer